Svijet Biljaka Novosti Sadnice Naša polja Fitoaroma Galerija Kontakt Webshop
SVIJET BILJAKA d.o.o. › sadnice

Lavanda

lavanda Rodu lavanda (lat. Lavandula) pripada preko 40 različitih vrsta, brojnih križanaca i uzgojenih klonova lavande. Bitno ih je razlikovati, jer razne vrste lavande imaju i različito djelovanje, a neke od njih su i toksične.

Eterično ulje od lavande je zbog svojih blagotvornih svojstava od davnina poznat prirodni lijek. Raspon djelovanja i primjene lavandinog ulja doista je širok. Latinska riječ lavare znači prati, što se može povezati s činjenicom da su lavandino ulje stari Rimljani koristili za ispiranje rana. Priča kaže da su proizvođači raukavica iz Grassea izbjegli epidemiju kuge u srednjem vijeku, upravo zahvaljujući lavandinom ulju koji su koristili za aromatiziranje kože.

Rodu lavanda (lat. Lavandula) pripada preko 40 različitih vrsta, brojnih križanaca i uzgojenih klonova lavande. Bitno ih je razlikovati, jer razne vrste lavande imaju i različito djelovanje, a neke od njih su i toksične.
Najčešće vrste lavandi čija se eterična ulja nalaze na tržištu su sljedeće:

- prava lavanda (Lavandula officinalis ili Lavandula vera ili Lavandula angustifolia)
- širokolisna lavanda (Lavandula spica ili Lavandula latifolia)
- španjolska lavanda (Lavandula stoechas)
- lavandini (Lavandula x hybrida ili Lavandula x intermedia)

Većina nas čula je za ¨hvarsku lavandu¨. Hvarska lavanda je poznata i pod nazivom Budrovka te spada u vrstu lavandina koji je križanac prave lavande i širokolisne lavande. Eterično ulje od lavandina ima drugačije djelovanje od onoga prave lavande i bogatije je kamforom.

Eterično ulje od prave lavande

Pravoj se lavandi s punim pravom pripisuje epitet ¨kraljica aromaterapije¨. Stoga, i njeno ulje posjeduje takva svojstva. Ono je blagog i smirujućeg djelovanja. Eterično ulje od lavande je dobro poznat antiseptik i jak spazmolitik. Stoga se često koristi za čišćenje rana i njihovo brže zacijeljivanje te kao opuštajuće sredstvo kod raznih grčeva i napetih mišića kao posljedice stresa. Ulje od lavande je izvrstan sedativ i djeluje smirujuće na organizam te pomaže kod problema s nesanicom, glavoboljom i migrenom. Od davnina je poznato repelentsko svojstvo lavande (tjeranje insekata).
Eterično ulje od lavande je nezaobilazan suputnik na izletima u prirodu i putovanjima.

Širokolisna lvanada

Eterično ulje od širokolisne lavande (L. spica, L. latifolia) našlo je primjenu u kozmetičkoj industriji zbog svoga blagotvornog djelovanja na kožu.

Španjolska lavanda

Eterično ulje od španjolske lavande (L. stoechas) je ulje čija primjena zahtijeva oprez. To je lavandino ulje vrlo ljekovito i koristi se u liječenje kožnih oštećenja poput celulita i strija, ali može biti i toksično. Stoga, prije primjene eteričnog ulja od španjolske lavande, svakako, treba konzultirati stručnog fitoaromaterapeuta.

Lavandin

Lavandin (Lavandula x hybrida) je nastao križanjem prave lavande i lavande latifolije. Od mnogobrojnih klonova lavandina najprisutniji su:
• Abrial
• Super
• Grosso
• Budrovaka (lavandin s otoka Hvara).

Lavandini su jačeg mirisa, ali nemaju tako izražena ljekovita svojstva kao prava lavanda. Stoga imaju i drugačiju primjenu.
Lavandin Abrial je poznat po svom antibakterijskom i protugljivičnom djelovanju. Lavandin Super i Lavandin Grosso koriste se u kozmetičkoj industriji, a lavandin Budrovka je odličan analgetik.
Svi lavandini koriste se u industriji deterdženata i sredstava za čišćenje. Dok je svima poznato da se suhi cvijet lavandina, u prigodnoj vrećici, koristi za zaštitu od moljaca.
image


"Aromatična nedjelja" u rasadniku Agrofarmacija

image
Pod nazivom “Aromatična nedjelja” protekao je drugi dan manifestacije Dani otvorenih vrata Agrofarmacije: “Proljeće u rasadniku” održane 24. i 25. ožujka, 2007. godine u Rasadniku Agrofarmacija na Valelungi i u potpunosti je bio posvećen lavandi. 


- saznajte više -

Stranica 1 od 1.