Svijet Biljaka Novosti Sadnice Naša polja Fitoaroma Galerija Kontakt Webshop
SVIJET BILJAKA d.o.o. › nasa_polja › povijest_lavande

Povijest lavande

imageLavanda je biljka s područja sunčanih kamenjara zapadnog dijela Sredozemlja. Lavanda - znanstvenog naziva Lavandula officinalis Chaix poznata pod narodnim imenima: lavandula, lavendl, lefendel; pripada porodici usnača (Lamiaceae). 

Već u srednjem vijeku bile su poznate vrste lavandi koje se i danas uzgajaju. Prvi zapis o biljci Lavandula angustifolia Mill potječe iz XIII. stoljeća pa se to vrijeme smatra početkom širenja te vrste u srednjoj Europi.

Prvi zapis o biljci Lavandula angustifolia Mill potječe iz XIII. stoljeća pa se to vrijeme smatra početkom širenja te vrste u srednjoj Europi. Uzgoj hibrida Lavandula intermedia počinje u XVI. stoljeću.

Rod lavanda ima preko 48 poznatih vrsta od kojih je najstarija i najpoznatija uzgojena vrsta uskolisna, francuska Lavandula angustifolia Mill. (=L. Officinalis Chaix = L. Vera) ili prava lavanda.

U Europi je uzgojena i širokolisna muška lavanda (Lavandula latifolia Med.). Industrijski i ekonomski vrlo je značajna i hibridna lavanda Lavandula hybrida Reverchon I (Lavandula vera DC x Lavandula latifolia Vill.) poznatija kao lavandin. U novije doba na tržištu je sve prisutnija, poznata još iz starog vijeka, i Lavandula stoechas različitih sorti izrazito atraktivnog cvijeta, te Lavandula dentata.

Samoniklih biljaka nema dovoljno, pa se lavanda intenzivno uzgaja. U Europi su najveći i najpoznatiji proizvođači lavande, ali i lavandina: Francuska (Provansa), Španjolska, Italija, Bugarska, Mađarska, Ukrajina, Grčka i Engleska (Norfolk), a na drugim kontinentima SAD, Alžir, Argentina i Tasmanija.

Lavanda se u Dalmaciji počela uzgajati poslije Prvog svjetskog rata u vrijeme poznate vinske krize. Postojale su kulture prave lavande, ali i križanaca na otocima Hvaru, Braču i Visu te u dalmatinskom zaleđu.

Danas je glavno područje uzgoja otok Hvar sa selima Grablje i Brusje. Uzgaja se najviše “domaća lavanda” - lavandin tamnozelenih listova i izrazito plavih cvjetova koji se nije razlikovao samo morfološki od L. Hybrida Reverchon I, nego mu je i ulje bilo finijeg mirisa.

Otkriven je godine 1948. u vrtu Budrovića s Hvara. Taj je križanac nazvan Lavandula hybrida Reverchon II ili plava lavanda - modrulja, a danas na tržištu poznatiji kao Lavandula budrovka.

U Hrvatskoj se godišnje proizvede svega oko 2 t eteričnog ulja od lavandina Lavandule x hybride poznate kao sorta Budrovka. Podataka o značajnijem uzgoju drugih vrsta i sorti lavande nema.

Nakon poznatih požara 1999. na otoku Hvaru uništeno je preko 1/3 nasada lavande, pa je proces revitalizacije uzgoja lavande u Hrvatskoj, temeljem značajnih državnih poticaja, krenuo i u kontinentalnoj Hrvatskoj te u Istri aktivnostima udruge Ekop Istra već 2000. godine.

Politika poticaja je 2003. godine promijenjena (uveden je poticaj po zasađenoj površini umjesto poticaja po sadnici i proizvedenoj količini ulja) što je dalo još jasniju perspektivu i konkretniji model poticanja podizanja novih nasada lavande u Hrvatskoj, ali je zahtijevao temeljitiji i organiziraniji pristup provođenju.